Ystäväni tekee keikkaa opiskelujen ohessa ja pohti, millä laskuttaa ja kuinka paljon. Ensimmäiseen kysymykseen on helppo vastata ja toiseen vaikea.
Millä ohjelmalla voin tehdä ekat laskuni
Laskutusohjelmia on netissä paljon. Ilmaisia ja edullisia. Olen itse testannut Zervantia, Isoltaa ja verkkolaskut.fi. Kaikki nämä ohjelmistot on niin helppoja ottaa käyttöön, että siitä ei ainakaan jää laskuttaminen kiinni. Laskusta tulee fiksun näköinen ja siitä löytyy kaikki tarvittava tietoa. Isoltan ohjelmalla voi lähettää max 10 laskua vuodessa, sen jälkeen ohjelma maksaa 9,90 kuukaudessa. Zervantilla ei ole sähköpostilaskuille rajaa, mutta ilmaisohjelmalla ei pysty lähettämään verkkolaskuja. Versio, jolla voi lähettää kolme verkkolasku kuukaudessa maksaa 8 euroa/kk. Verkkolaskut.fi laskuttaa heti ensimmäisen laskun lähetyksestä 50 senttiä ja 30 senttiä enemmän, jos laskun lähettää verkkolaskuna. Verkkolaskut.fi oli näistä kolmesta ehkä hankalin ja kankein. Lisäksi ohejlma lähettää maksumuistutuksia, joten ohjelmassa pitää päivittäin ylläpitää asiakkaiden suorituksia, muuten he saavat aiheettomia muistutuksia.
Mikään ohjelmistoista ei ole kallis. Selkeät laskut, laskuraportit ja maksujen seuranta on niitä mistä pitää heti alusta lähtien huolehtia hyvin. Kaikki lähtee myynnistä ja siitä, että asiakkaat maksavat laskunsa. Yllättävän usein yrittäjä unohtaa seurata laskujen maksua. Sitä ei kannata unohtaa. Jokaisen erääntyneen laskun perään kannattaa soittaa.
Mikä on oikea myyntihinta
Vaikeampi kysymys sitten onkin, että kuinka paljon pitää laskuttaa. Siihen ei ole helppoa vastausta, sillä se riippuu tietenkin siitä mitä tekee ja millaisilla tavoitteilla. Sivutoiminen yrittäjä voi laskuttaa itselleen tarvittavan määrän taskurahaa, mutta päätoimisen yrittäjän on mietittävä millä palkalla tulee toimeen ja mitä kaikkia kuluja pitää pystyä kattamaan. Kun itse aikoinaan aloitin tilitoimistoyrittäjänä, niin vakoilin kilpailijoiden hintoja ja asetin oman veloitukseni sinne jonnekin väliin. En ollut halvin, mutta en myöskään kallein.
Päätoimisen yrittäjän on pystyttävä veloittamaan sen verran, että on mahdollisuus lomaan ja pystyy maksamaan itselleen riittävän sosiaaliturvan. Yrittäjän eläkevakuutus ei siis ole pelkästään eläke vaan myös vakuutus sairauden ja työkyvyttömyyden varalle. Ei kannata siis myydä itseään liian halvalla. Hinta antaa myös mielikuvaa ammattitaidosta. Lähde liikkeelle jostakin, mutta seuraa tarkasti yritystoimintasi kannattavuutta ja mahdollisuuksiasi investoida. Keskustele ahkerasti kirjanpitäjäsi tai muun ammattilaisen kanssa. Hinnoittelu on vaikeaa ja siksi sitä kannattaa koko ajan seurata ja oppia lisää.
.
Comments