top of page
Writer's pictureCarita Orlando

Mihin kirjanpitäjää enää tarvitaan, kun koneet hoitaa homman

Ei ole vähään aikaa tehnyt mieli valittaa etätyön kurjuudesta. Vaikka tämä käy monelle ihan tutkitusti mielenterveyden päälle, niin etätyö on kuitenkin murheista pienempien joukossa. Viime viikolla aurinko paistoi niin, että keväinen kävelylenkki sai monet murheet, jos ei nyt poistumaan, niin ainakin tuomaan hetken helpotusta.


Moni pohtii tällä hetkellä yrittäjyyttä. Vaikka monet yrittäjät ovat juuri nyt todellisissa vaikeuksissa, niin suosittelen siitä huolimatta kokeilemaan. Jokaisen on vain määriteltävä se riskitaso, jonka on valmis ottamaan. Aina tulee yllätyksiä. Välillä ne yllätykset ovat pieniä ja välillä kohtuuttoman suuria, kuten korona nyt liian monelle on.


Useampi ystäväni on ottanut yhteyttä kysyäkseen erilaisia kysymyksiä liittyen yrittäjyyteen. Aikoinaan tilitoimistoyrittäjänä aloittavan yrittäjän monet kysymykset tulivat hyvin tutuiksi. Nyt on kuitenkin maailma muuttunut paljon. Moni pohtii sivutoimista yrittäjyyttä tai kevytyrittäjyyttä. Myös tilitoimistot käyvät läpi isoa murrosta. Kirjanpitäjän työ ei ole enää tallentamista, sen hoitaa tietokoneet tai robotit tai miksikä niitä nyt haluaa kutsua. Joka tapauksessa joku muu kuin ihminen. Kirjanpitäjän tärkein työ on täsmäytys ja asiakkaan neuvonta. Täsmäytys tarkoittaa tarkastamista, eli että tiedot ovat tallentuneet oikein ja kirjanpidossa ei ole epäselviä eriä.


Törmäsin taas tapaukseen, jossa tilitoimisto ei tee kuukausittain tase-erittelyitä. Jos olet yrittäjä, niin ehdottomasti vaadi joka kuukausi tase-erittelyt tai muu selvitys taseen tilien sisällöstä. Jos et itse niitä seuraa, niin sovi kirjanpitäjän kanssa, että hän seuraa mitä taseessa on. Kun selvitystilillä tai taseessa on selvittämättömiä eriä, niin silloin yleensä tulos on juuri sen verran pielessä.


Muutama selitys lienee paikallaan.


Maksuperusteinen kirjanpito = tulot ja menot kirjataan sitä mukaan, kun raha vaihtaa omistajaa. Näin ollen sinulla ei ole ostovelkoja ja myyntisaamisia. Pienet yritykset (ja minun mielestäni myös kohtuullisen isot yritykset) voivat kirjata kaikki maksuperusteisesti. Jos liikevaihto on alle 500 000 euroa, niin maksuperusteinen kirjanpito on mahdollista. Tämä kertoo yrityksen tuloksen rahaliikenteen, ei tehdyn työn perusteella. Jos asiakas ei maksa laskua, se ei näy liikevaihdossa, vaikka siihen kohdistuva työ on tehty ja laskutettu asiakkaalta.


Selvitystili = kaatopaikka. Kun kirjanpitäjä ei tiedä mihin jonkun erän tiliöi, niin se laitetaan selvitystilille. Useimmiten syy on yrittäjän. Yrittäjän velvollisuus on kertoa, miten eri erät liittyvät yritystoimintaan. Mutta kirjanpitäjän velvollisuus on kertoa miten yrittäjän tulee toimia. Tästä toki syntyy lisäkulua yrittäjälle. Mutta ei käy, että kirjanpitäjä koko vuoden kirjaa selvitystilille erilaisia eriä, kertomatta siitä asiakkaalle.


Kirjanpitäjä = neuvonantaja. Kirjanpitäjän tehtävä ei ole tallentaa vaan olla neuvonantaja yrittäjälle. Kirjanpitäjän tehtävä on tuottaa yrittäjälle sellaiset raportit, joista yrittäjä ymmärtää oman toimintansa tilanteen. Kirjanpitäjän tehtävä on tuottaa sellaisia raportteja, jotka kertovat yrittäjälle onko yritys tehnyt voittoa tai tappiota ja kuinka paljon yrityksellä on velkoja ja saamisia. Jos selvitystilillä on iso erä tai taseessa selvittämättömiä eriä, niin raportit ei kerro totuutta.


Hyödynnä kirjanpitäjän osaaminen. Soita joka kuukausi ja kysy, mitä nämä luvut tarkoittavat. Siitä sinä maksat, että raportit kertovat totuuden ja auttavat sinua tekemään oikeita päätöksiä.







92 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント


bottom of page