top of page
  • Writer's pictureCarita Orlando

Etätyöpäivän rytmittäminen

Etätyö on tuonut aivan uusia haasteita oman työn organisointiin. Aiemmin toimistolla tehtiin töitä ja kotona tehtiin vähemmän töitä. Vanhat käytännöt, rutiinit, ruokatauko, kahvitauko, työmatka ja höpötykset työkaverin kanssa jäivät pois tai muuttivat muotoaan. Kevään ajan työ ja vapaa-aika meni yhä pahemmin sekaisin, kun kaikki tapahtui kotona.


Kun kesäloman jälkeen etätyö yllättäen jatkuikin, niin oli luotava uusia rutiineja. Olen itse huomannut seuraavat rutiinit toimiviksi.


1. Aloita päivä suht normaaleilla rutiineilla.

Aamusuihku, yöpaita pois ja vaatteet päälle, aamupala, aamukahvi, aamun uutiset ja sitten töihin. Ei kannata haahuilla aamutakissa koko päivää.


2. Listaa päivän tehtävät ylös.

Itse teen niin, että listaan ensin ne, mitkä on pakko saada tämän päivän aikana tehtyä ja sitten päivitän viikkolistaa, jossa on tehtäviä, jotka pitää saada lähitulevaisuudessa tehtyä. Olen listatyyppi. Aivot lepää, kun saa siirrettyä asiat muistilistaan. Kaikki ei mene kuitenkaan niin kuin suunnittelee, mutta on helpompaa siirtyä tehtävästä toiseen, kun on lista, josta voi viivata tehtyjä tehtäviä yli. (Lisäksi se tuo aina pientä iloa ja tyydytystä, kun saa yliviivata tehtäviä tehdyksi.)


3. Pidä selkeä lounastauko.

Itse en osaa valmistaa ruokia edellisenä päivänä tai tehdä viikon ruokia valmiiksi. Teen siis salaattia tai valmistan nopean pastan. Kannattaa kokeilla ravintoloiden kotiinkuljetusta, jos on yhtä kokki kuin minä.


4. Tee tunnin kävelylenkki ennen kuin tulee pimeää.

Tämä on osoittautunut erittäin hyväksi tavaksi. Se virkistää, pitää yllä mielenterveyttä ja selkeyttää ajatuksia. Ratkaisut ja parhaat ideat syntyy kävelylenkillä.


5. Lopeta työnteko selkeästi.

Läppäri kiinni ja ajatukset jonnekin muualle. Keväällä minulla oli paha tapa tarkastella sähköpostia myös koko illan ajan. Päivä ei tuntunut päättyvän koskaan. Tosin kevät oli välillä melko kaoottinen ja edellyttikin pitkiä päivä. Mutta ei joka päivä.


6. Tee itsellesi selkeä työpiste.

Kevään ajan tein töitä keittiön pöydän ääressä. (Se oli selän kannalta virhe.) Jos kotona ei ole tilaa työpöydälle, korjaa vähintään työtavarat- ja paperit jonnekin piiloon, kun lopetat työskentelyn.


Tänä vuonna työhuonevähennyksen voi tehdä myös satunnaisesta etätyöstä. Verottajan selkeä ohje löytyy täältä.

Kävin keväällä testaamassa miten työnteko sujuu hotellihuoneessa. Moni hotelli muutti huoneitaan työhuoneiksi. Sujuihan se. Lounaan sai alakerrasta ja huoneesta löytyi kahvikone.


52 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page