top of page
  • Writer's pictureCarita Orlando

5 +1 vinkkiä hinnoitteluun

Kyselyiden mukaan yrittäjät arvostavat yrittäjyydessä eniten omaa vapautta. Vapaus tuo myös haasteita. Vapaus hinnoitella omat tuotteet ja palvelut ei aina ole helppoa. Hinnoittelun kun pitäisi taata itselle palkan lisäksi lomapalkka, sosiaaliturva ja eläke. Myös sairaslomiin, vanhempainvapaisiin tai erilaisiin yllätyksiin pitää varautua.


Hinnoittelu on vaikeaa. Minäkin tilitoimistoyrittäjänä arvoin jokaisen tarjouksen kohdalla, että onko hinta kohdillaan. Kasvua piti hakea, mutta kannattavaan hintaan.


Oikean hinnan löytämiseen kannattaa siis käyttää aikaa ja vaivaa. Erityisesti viimeaikaisten tilastojen mukaan naisten pitäisi tarkistaa hinnoitteluaan. Yrittäjägallupin mukaan alle 2 000 euroa tienaavia naisyrittäjiä on 40 %, kun vastaava luku miehillä on 25 %. Hyvin toimeentulevat yrittäjät ovat myös useimmiten miehiä. Yli 4 000 euroa tienaavia yrittäjämiehiä on 37 %, kun vastaavasti hyvin toimeentulevia naisyrittäjiä on 17 %.


Myös laskutuspalveluyrityksen tekemän selvityksen mukaan freelancer-naisen euro on 83 senttiä. Mieskevytyrittäjien laskuttama keskituntihinta on 29,11 ja naisten vastaava laskutushinta 24,25 euroa.


Huomioi nämä 5 +1 vinkkiä, kun hinnoittelet


1. Seuraa omaa työaikaasi ja laske tuntipalkkasi säännöllisesti

Jos jatkuvasti huomaat, että tuntipalkkasi on huonompi kuin alan työntekijöillä, niin jossain on vikaa. Yritystoiminta ei ole harrastus. Jos jatkuvasti elät toimeentulon rajamailla, niin jotain on pahasti pielessä.


2. Vältä alennuksia

Valmistaudu perustelemaan hintatasosi asiakkaalle ja olemaan hinnan arvoinen. Alennuksen sijaan anna joku bonus hyvälle asiakkaalle.


3. Kokeile ja testaa

Yrittäminen on monesti kantapään kautta oppimista. Jos ajanvarauskalenterisi on jatkuvasti täynnä ja myyt ei-oota, niin kokeile korkeampia hintoja.


4. Nosta hintaa vuosittain

Tämä jää liian usein yrittäjältä tekemättä. On kuitenkin helpompi nostaa hintaa eurolla vuosittain kuin kymmenellä eurolla kerralla. Yrittäjän omat kulut nousevat yleensä vuosittain ja palkkoja (myös omaa) on tarkastettava säännöllisin väliajoin. Pieni korotus ei ärsytä asiakkaita niin paljon kuin roima kertakorotus.


5. Jousta hintaa kysynnän mukaan

Hotellit ja lentoyhtiöt hinnoittelevat voimakkaasti kysynnän mukaan. Kun asiakas pyytää tuottamaan palvelun normaalia nopeamman aikataulun mukaan tai viikonloppuna, niin huomioi se hinnoittelussa. Anna korkeampi hinta, jos joudut tekemään työt ylitöinä ja vapaapäivänäsi.


+ 1 Kaikkein tärkein neuvo yrittäjälle on: hyödynnä tilitoimiston palvelut. Pyydä apua budjetin laadintaan ja raporttien seurantaan. Vaadi palvelua ja hyödynnä talousalan osaajat. Tilitoimisto tekee töitä sinulle ja heidän työnsä tarkoitus on auttaa yrittäjää menestymään.

Hyödynnä myös kollegayrittäjät. Kokenut ja menestynyt yrittäjä neuvoo ja tukee usein mielellään aloittavaa yrittäjää.

13 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page